Kérdezzen Tőlünk!

szakertovalaszoldalteteje1

92 thoughts on “Kérdezzen Tőlünk!

 1. Kedves Szilvia!
  Meglévő lakás szobáiban jelenleg 3 cm vastag parketta
  van lerakva. A padozat a következő felépítésű: 80 cm föld-
  feltöltés-vasbetonlemez-salakfeltöltés-5 cm aljzatbeton – 3cm parketta.
  A szobák a padozat felől hidegek. A parketta helyett
  párazáró fóliát, 2cm lépésálló polisztirol lapot és 8mm
  vastag laminált padlót lerakva javulna-e a hidegérzet illetve a kivitelezés így megfelelő-e?
  A szobabútorok terhelését elbírná-e a polisztirol lap?
  Az új megoldásnak 3 cm vastagnak lehet lennie.
  Előre is köszönöm válaszát.
  Tisztelettel: R. László

  • Tisztelt R. László!
   Sajnos egyik szigetelő anyagunk sem alkalmas ilyen célra, mivel pontszerűen nem lehet terhelni őket.
   A laminált lapok alá már lehet speciális, igen nagy teherbíró fóliákat kapni, a pár mm- es vastagságtól tudomásom szerint egészen az 1- 1,5 cm- es vastagságig. De erről inkább egy ezzel foglalkozó szakkereskedést legyen szíves felkeresni.
   Amennyiben egy nagyobb átalakítást terveznek, akkor figyelmébe ajánlom az EPS 100 lépésálló polisztirol lapot, és az XPS lapot, de ezt igazán csak 4- 5 cm- es vastagságban és plusz betonréteggel javaslom, vagy esetlegesen hajópadló szerkezete közé hőszigetelésnek.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 2. Kedves Szilvia,
  Egy régi építésű tégla házban lakom, ahol is a szobák nincsenek aljzatbetonnal ellátva, szőnyeg – hajópadló – salak – föld volt 30 évig.
  Jelenleg már csak a föld réteg van, a többi réteget eltávolítottam.
  Szeretnék a helyére egy vízzáró szigeteléssel ÉS EPS100-as lépésálló szigeteléssel + térhálózott beton réteg + padlopon réteg + laminált padló alá való polifóm + laminált padló kombinációt megvalósítani.
  Sanjos csak a padlófűtést tartalmazó javasolt rétegrendet találom mindenhol az interneten…
  Tunda abban segíteni hogy:
  1.) Mi a javasolt rétegrend padlófűtés nélkül? Feltétlenül szükséges 2 réteg beton?
  Én az alábbit rétegrendet sakkoztam ki 2 kőművessel beszélve (akik ugye nem szigetelési szakemberek)de fogalmam sincs hogy ez szakmai szemmel nézve jó-e.
  – síkban felszedett döngölt föld
  – technológiai fólia,
  – lépésálló szigetelés,
  – technológiai fólia,
  – 10cm térhálózott aljzatbeton.
  2.) Milyen vastag EPS-100 lépésálló szigetelő javasolt? A cél az optimális de nem feleslegesen eltúlzott szigetelés, mindenki mást mond de jellemzően 5-10 cm között…
  3.) Ez a bizonyos “technológiai fólia” -feltételezem vízzárásra való, milyen néven vásárolható meg?
  4.) A fal és az EPS-100 közé szükséges “Polifom diletácios csík” ?
  Köszönettel,
  Viktor

  • Kedves Viktor!
   A kialakított rétegrendet nem merném javasolni. Fontos a vízzárás, ezért a döngölt földre egy betonréteget kell készíteni, ami adja a vízszigetelés aljzatát, erre kerül egy vízszigetelő réteg, majd egy mechanikai védőréteg (párazáró fólia), ennek a tetejére a lépésálló polisztirol lap, majd még egy fólia, és még egy beton réteg.
   Természetesen a betonréteg és a fal közé fontos a polifoam dilatációs szalag a mechanikus mozgások, és a hőingadozás miatt.
   A pontosabb rétegrenddel kapcsolatban, kérem keressen fel.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 3. Kedves Szilvia!
  Édesanyám háza a 80-as években épült.A padláson a födémen salakbeton van.A kérdésem az lenne,hogy hőszigetelés szempontjából mit ajánlanának úgy hogy ritkán használva van a padlás.
  Köszönettel: K. Károly

  • Kedves Károly!
   Azt a részt, amit sűrűbben használnak a padláson érdemes a padlás szigetelő lappal leszigetelni, a többit pedig tekercses üveggyapottal javaslom. A szigetelések alá javaslok egy párazáró fóliát, illetve a szálas szigetelés fölé egy páraáteresztő fóliát.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 4. azt szeretném kérdezni,hogy padlásszobát szeretném EPS100-sal szeretném leszigetelni,jelenleg betónkoszórú van és kell-e foliát allá tenni?És milyen ragasztot használjak,és kell-e beton rá mindenféleképpen?beton nélkül nem lehet rápakolni pl:szekrényt st? Anita

  • Kedves Anita!
   Amennyiben szeretnék beépíteni a tetőteret, és járható padlót szeretnének. Ebben az esetben a meglévő födémre kell egy párazáró fóliát helyezni, erre kerülne az EPS 100 lépésálló polisztirol lap, majd egy mechanikai védőréteg, és az új beton réteg. Ezt a felületet már lehet burkolni. Természetesen az új teher miatt mindenképpen javaslom, hogy egy statikus megnézze a födémszerkezetet, hogy egyáltalán ki bírja- e az új plusz terhelést.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 5. Kedves Szilvia! Tudna valamilyen megoldást javasolni arra, hogy a beépített tetőtérben lévő szobákban hogyan csökkentsük a hőveszteséget? A tetősík felől üveggyapot+gipszkarton, de nagyon huzatos, főleg ha szemből fújja a szél. A mennyezet fagerenda között üveggyapot, belülről gipszkarton lezárással, fölül mdf lap. Itt is szökik a meleg. Az mdf lap fölé lehet valamilyen szigetelést tenni, vagy mindenképp vissza kell bontani? Köszönöm válaszát: M. Margit

  • Kedves Margit!
   Sajnos tetőtér beépítés esetén igazából a legideálisabb megoldás, ha visszabontják a gipszkartonozást és plusz profilozással készítenek még egy réteg szigeteléssel. Amennyiben a mennyezet részt nem használják, tehát nem kell hogy járható felület legyen, akkor sima tekercses üveggyapotot javaslok leteríteni, és egy páraáteresztő fóliával lefedni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 6. kedves szilvia,
  házfelújításkor, régi parkettás szobáinkban felszedve parkettát és kb10cm homokot és salakot alóla,a munkák során a következő rétegrend alakult ki alulról felfelé: horcsik födém (betongerendák között téglabélés kibetonozva), a gerendák közötti részeken kb 10cm salak, ezen kátránypapír (nem teljesen mindenütt, igazából csak azért lett letéve amennyi volt,hogy a salak ne roncsolja a polisztirolt), ezen 5cm eps-100 szigetelő,ezen fólia,majd kb 8cm beton, benne vas síkháló. erre jön még majd a szalagparketta alá való fólia és maga a parketta.
  kérdésem, hogy elfogadható-e ez így,vagy az eps-110 alá kellett-e volna fólia,ha igen, milyen következményei lesznek a hiányának,ill.a kátránypapír tesz-e vmilyen kárt a polisztirolban.
  a dologhoz tartozik még, hogy a ház alatt szuterén van, (garázs, műhely, kazánház)amely temperálva van télen is (min +10fok)
  köszönettel
  Sz. Attila

  • Kedves Attila!
   Szerintem nem fog gondot okozni a kialakított rétegrend. Mivel az említett födém szerkezet nem érintkezik talajjal, így a hiányos szigetelő lemez miatt sem lehet probléma.
   Elméletileg a vízszigetelő lemez sem okozhat kárt a szigetelésben.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 7. Kedves Szilvia!
  Családi házunk fűtetlen alagsorának menyezetére szeretnék szigetelést ragasztani házilag. Kérem, írják meg, milyen anyagot javasol, EPS 8 cm pl megfelelő-e, és mire an még szükségem? Ragasztó, fólia?
  Köszönettel
  B. Sándor

  • Kedves Sándor!
   Mennyezet szigetelés esetén sima EPS 80 polisztirol lapot javaslok EPS PURHAB ragasztóval és m2-ként min. 4 db dübelezéssel. Ezt a felületet már lehet hálózni, és utána festeni.
   A fóliával kapcsolatban nem tudom mire gondolt? Esetlegesen gipszkarton álmennyezetet is tud készíteni, plusz szálas szigeteléssel (tekercses üveggyapottal).
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 8. Tisztelt Szakértő!
  A lekövezett teraszunkat beépítettük, ami egyenlőre szobaként fog funkcionálni,egészen addig, amíg fürdőszoba nem lesz belőle. Arra gondoltunk, hogy a meglévő hidegburkolatra 8 cm-es lépésálló polisztirolt tennénk rá, amire ráhelyeznénk 15 mm-es osb lapot, arra pedig a padlószőnyeget.
  A kérdésem az lenne, hogy megfelel-e a célnak a “sima” lépésálló polisztirol, vagy pedig inkább a zártcellás polisztirolt lenne muszáj megvásárolnunk.
  Válaszát előre is köszönöm! Cs. K.

  • Tisztelt Cs. K.!
   Amennyiben ténylegesen csak ideiglenes lenne ez a megoldás, max. 1 év, akkor megfelelő.
   Sajnos hosszabb időszakra nem tudom javasolni, mert a mozgás hatására ez a lap elkezd porladni, deformálódni, és így nem nyújt stabil felületet.
   A legjobb megoldás lenne, ha egy 4 cm- es lépésálló polisztirol lapot helyeznének a meglévő felületre, és egy 5- 5,5 cm- es beton réteget készítenének a tetejére, amit már bármilyen módon lehet burkolni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 9. T.Szakértő. Kicsit különleges felhasználáshoz kérem segitségét!Horgászcsónak aljába lécelés helyett tennék 10 cm EPS-100 lépésálló hungarocellt de össze tudom-e ragasztani oldalán /70×200/ és a tetején is úgy hogy meglegyen a méret,és ehhez milyen ragasztót használjak? É. Ferenc

  • Tisztelt Ferenc!
   A lépésálló polisztirol lapot EPS PURHAB ragasztóval tudja legkönnyebben összeragasztani. Bár nem tudom, hogy a ragasztás ilyen terhelés mellett mennyire bírja majd. Azt meg főképp nem tudom, hogy ilyen célra megfelelő- e ez a fajta polisztirol lap. Az EPS 100 lépésálló polisztirol lap min. vízfelvételre képes, így vigyázni kell, hogy ne álljon vízben, mert anyagbeli roncsolódást fog eredményezni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 10. Kedves Szilvia! A padláson a födémen salakbeton van szeretném Rockwool Multirock kőzetgyapottal leszigetelni 2x10cm-es vastagságban.A padlást nem használom. Kérdésem hogy ez az anyag megfelelő e, ill. kell-e alá vagy fölé fólia? Válaszát előre is köszönöm! Róbert

  • Kedves Róbert!
   Padlás födém szigetelésnél a következő rétegrendet szoktuk javasolni:
   -födém szerkezet,
   -párazáró fólia,
   -szigetelés,
   -páraáteresztő fólia.
   Minden födémnél más és más rétegrend felel meg, így kérem keressen fel egy szakértő kivitelezőt.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 11. Én egy betonyp hétvégi nyaralót szeretnék vásárolni ami 1980ban épült. Homlokzati szigetelésként milyen szigetelő anyagot ajánlana? Maga a betonyp lap szendvics szerkezete 1,2cm betonyp 4,5cm kőzetgyapot. Én 15cm vastag polysztirolt gondoltam. Mi a véleménye? Födém szigetelés ugyanabból áll mint az oldallapok csak a kőzetgyapot egy cm el vastagabb. Van egy párazáró fólia réteg még közte. A födém nem járható nem lépés álló nehéz szigetelőanyag nem kerülhet rá.

  • Tisztelt H. Tamás!
   A leírt rétegrend, és adatok alapján én is a min. 15 cm- es homlokzati szigetelést javaslom. A födémre, pedig min. 20 cm- es tekercses üveggyapotot javaslok szigetelő anyagként, amennyiben nem szükséges, hogy járható és terhelhető legyen a felület.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 12. A padlástérben a födémet szeretném hő szigetelni. Két variáción gondolkodok. Az egyik ATN100-as hungarocell rajta OSB lappal. A kérdésem az lenne, hogy az OSB lap vastagsága mennyit, számit? Úgy tervezem, hogy 10-12-est tennék, hogy rajta járást, terhelést jobban bírja a nikecell. A 4mm-es borítást elég vékonynak tartom. Másik kérdésem az lenne, hogy a hőszigetelés alá hangszigetelő lapot lehet-e tenni illetve van-e értelme?
  A kőzetgyapotos megoldásnál a járható lapokra közvetlenül rá lehet-e tenni az OSB lapot vagy lécezés (palló) szükséges?
  Válaszát előre is köszönöm Zoltán

  • Tisztelt Zoltán!
   Amennyiben a födémet csak kisebb dobozokkal szeretné terhelni, akkor a sima EPS 80- as polisztirol lap is elegendő szigetelésnek egy 6- 8 mm- es OSB lap borítással. Ha ennél nehezebb tárgyak tárolását tervezi a födém szerkezeten, akkor vagy lépésálló polisztirolt (EPS 100) javaslok + beton réteggel, vagy tekercses üveggyapotot + lécezéssel.
   Természetesen a szigetelés fajtája a kialakítani kívánt födém szerkezet rétegrendjétől, és a használat igénybevételétől függ.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 13. Jó napot kívánok!
  Az a kérdésem, hogy a garázsba milyen lépésálló szigetelést szükséges elhelyezni. Nem tudom, hogy az AT-N 100-as jó-e, vagy mindenképpen AT-N 150-es kell lerakni.
  Tisztelettel: István

  • Tisztelt István!
   A garázs szigetelése (az autó súlya miatt is) nagyobb terhelésnek van kitéve, mint a lakás többi része. De, hogy pontosan melyik fajta szigetelés kell önnek ( EPS 100, 150, 200, XPS) ez attól is függ, hogy mekkora és milyen terhelés fogja érni a padló szerkezetet (személy gépkocsi, teherautó stb.). Érdemes egy szakértőt pl. statikust felkeresni, vagy egy gyártó céget, és a pontos terhelés, és adatok megadásával biztos tudnak önnek segíteni a megfelelő keménységű szigetelés kiválasztásában.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 14. Ujj ház ajzat réteg kialakításához kérném a segítségét. 14cm rétegrend lett számolva,vízszigetelés, hőszigetelés és padlófüttés beton és járólap. Szeretném megkérdezni milyen vastag lépésálló szigetelést tegyek le?
  Válaszát előre is köszönöm! G. Máté

  • Tisztelt G. Máté!
   A szigetelés vastagságát a többi anyag réteg vastagsága határozza meg, vagyis amennyi elfér a 14 cm- es helyre miután levonta a fent említett rétegek vastagságát.
   Átlagosan 5- 10 cm- es szigetelést szoktak rakni a padlóba, de ez kiírástól, és tervezéstől függ. Na meg persze, hogy mennyi fér el.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 15. Tisztelt Szilvia!
  50 nm házam új tetőszerkezetet és födémet kapott. A tetőtér beépítésre kerül. A tetőt 15 cm szigeteléssel szeretném szigetelni. A födém fából készül. A földszinti menyezeten látszanak majd a födémgerendák. Az elképzel födém rétegrend:
  – 15*15 cm gerenda
  – 1,4 cm lambéria
  – párazáró fólia
  – 4 cm lépésálló szigetelés
  – párazáró fólia
  – 2 cm osb lap
  – burkokat
  Ön szerint ez megfelelő? B. Szabolcs

  • Tisztelt Szabolcs!
   Sajnos a lépésálló polisztirol lapot nem tudom javasolni ebben a rétegrendbe, mivel nem igazán bírja a pontszerű terhelést. Inkább egy fa keretet kellene készítenie, és az közé fektessen szálas szigetelő anyagot.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 16. Tisztelt Cím!
  Ha magasföldszinti-szélső panellakásban lakom (alattunk fűtetlen garázs), mit tehetek padlószigetelés terén, hogy ne fagyjon le a talpam a dupla padlószőnyeg ellenére is?
  Nagyon várom válaszát és a megoldást!
  Köszönöm szépen előre is! Edit

  • Tisztelt Edit!
   Elsősorban a garázs mennyezetének a szigetelését tudom javasolni. Sokkal egyszerűbb, és olcsóbb is, mint egy járható, szigetelt padló felület utólagos elkészítése.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 17. Tisztelt Szilvia!
  Mellék épületet aljzatát szeretném hőszigetelni,ami 15cm beton és járólappal van burkolva.Mivel és milyen módon lehet megoldani. Attila

  • Tisztelt Attila!
   Nem tudom milyen lehetőségei vannak. De alapból lépésálló polisztirol lapot javaslok plusz beton réteg. Ez kb. 8- 10 cm- es helyett foglal el.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 18. Tisztelt Asszonyom!B30-as téglafalra milyen szigetelést tetszik javasolni?polisztirol?grafitos?kőzetgyapot?Milyen vastagságban?ÁR érték?Köszönettel:D. Mihály.

  • Tisztelt D. Mihály!
   Amennyiben a falazat száraz, és nincs vizesedési probléma, akkor a sima, fehér, hagyományos polisztirol lapos szigetelést javaslom. Árban is sokkal jobb, és nincs igazán nagy különbség a szigetelésileg. A szigetelés vastagságára min. 10 cm- es vastagságot javaslok, de javaslom, hogy keressen fel a pontos értékekkel kapcsolatban egy energetikust.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 19. Egy régi ház aljzatát szeretném szigetelni. jelenleg döngöld föld padló van és azon a parketta. ezt szeretném megszüntetni. milyen rétegrendet és szigetelést javasolna? gondolom mindenképpen a fal vízzáró szigeteléséig fel kell szedni a földet, hogy a padló szigetelése is vízzáró legyen. válaszát előre is köszönöm. H. László

  • Tisztelt H. László!
   Mindenképpen bontsák vissza a padlót, hogy egyáltalán készült- e vízszigetelés a padlóban. A rétegrend meghatározásához szükségem lenne egy pontos vastagságra, hogy milyen anyagból milyen vastagság fér el.
   Rétegrend (alulról-felfelé):
   -meglévő földréteg,
   -kavics réteg,
   -vasalt fel beton,
   -vízszigetelő réteg,
   -párazáró fólia,
   -hőszigetelő anyag,
   -párazáró fólia,
   -aljzatbeton,
   -belső padló burkolat.
   Kérem keressen fel a környéken egy szakértő kivitelezőt, aki a pontos felhasználható méretek meghatározása után segít önnek a pontos rétegrend kialakításában.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 20. Azt szeretném kérdezni, a házunk alatt pince van, ház aljzatát szeretném szigetelni. Ragaszthatok EPS lapot a pince födémjére,az javítana a lakás padló szigetelésén? Illetve ha az nem jó a lakás padlójára tehetek EPS lapot arra viszont betont nem tudok tenni,csak préselt faforgács lapot,erre meleg burkolat kerülne. Sz. Zsolt

  • Tisztelt Sz. Zsolt!
   Amennyiben a pince, és a fölötte lévő lakórész közti födémszerkezetet szeretné szigetelni, akkor elsősorban a az ön által is említett mennyezeti szigetelést javaslom. Tehát a legegyszerűbb, és legolcsóbb, ha a pince mennyezetét egy 5- 10 cm-es vastagságú EPS 80 polisztirol lappal leszigeteli. A kivitelezés kb. ugyan az, mint ha homlokzatra tenné fel, csak vízszintesben, felragasztás után jöhet a dübelezés. Ha szeretné lefesteni a felületet, akkor még egy hálózással is el kell látnia a felületet. A felragasztásához inkább az EPS PURHAB ragasztót javaslom, mert kisebb a nyitott ideje, így gyorsabban megköt, és nem kell annyi ideig tartani a szigetelést.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 21. Tisztelt Szakértő!
  Egy emeleti szoba aljzatát szeretném szigetelni, amire padlószőnyeg kerülne.A szoba alatt fűtetlen garázs van és
  nagyon hideg.Csak a szobai szigetelés a kivitelezhető és itt
  is csak 3 cm vastagság ami felhasználható.
  Tisztelettel: J. József

  • Tisztelt József!
   Nem igazán szeretünk belső szigetelést ajánlani. De ha nincs lehetőség a garázs mennyezetét leszigetelni, akkor esetlegesen az XPS lap + OSB lap leterítését javaslom. Viszont figyelni kell, hogy a toldásoknál, a belső burkolat ne kapjon nagy súlyt, mivel ezek a szigetelő anyagok nem bírják a pontszerű terhelést.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 22. Tisztelt Szakértő!
  Társasházi lakást készülünk venni és nem szeretnénk, ha hozzá nem értésünk miatt nem megfelelő minőséget, jelen esetben hang és hőszigetelést kapnánk a pénzünkért, ezért mielőbb a beruházót részletesen kikérdeznénk a paraméterekről, szeretnénk választ kapni a kérdésünkre.
  Az általun kinézett lakás a társasház első emeletén lesz. Alatta garázs fog épülni, ami fűtetlen lesz. Tartunk tőle, nehogy behallatszódjon majd a lakásba, ahogy az autók ki-és beparkolnak, mert a bejárat pont a nappalink ablaka alá van tervezve. Illetve azt sem szeretnénk, ha hideg jönne fel alulról. Mi az Ön által javasolt hő és hangszigetelés pontos módja és minősége? (hány cm, hol kell lennie a szigetelésnek milyen anyagból stb)
  Vásárlási döntésünket mindenképpen befolyásolja, hogy megfelelő -e a szigetelés, kérem ezért szíves mielőbbi alapos válaszát.
  Nagyon köszönöm előre is! Rita

  • Tisztelt Rita!
   Most már tényleg fontos, hogy mielőtt lakást vesz az ember ellenőrizze, hogy milyen szigeteléssel rendelkezik, és ha nem rendelkezik szigeteléssel, mennyibe fog kerülni az új tulajnak ezeket megoldani.
   Mivel a lakás magasföldszintes és alatta garázs helyezkedik el, így kb. egy 5- 6 cm-es szigeteléssel kellene rendelkeznie a padlószinten. Ha precízek voltak a tervezők, akkor esetlegesen még lépés-hanggátló szigetelés is kerülhetett a födémszerkezet kialakítása közben a rétegrendbe.
   Az biztos, hogy min. 5 cm-es, de jobb esetben 10 cm-es szigeteléssel kell rendelkeznie a padló szintnek.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 23. Tisztelt Szakértő!
  Köszönöm szépen válaszát! A következő rétegrendet Ön megfelelőlek találja?
  .festés 1 cm
  .herateka 10 cm
  .vasbeton gerenda 21 cm
  .floormate lépésálló hangszig. 3 cm
  .aljzatbeton 6 cm
  .aljzatkiegyenlítő 2 mm
  .szivacs (polifoam) 0,4 cm
  .laminált parketta
  Köszönettel:Rita

  • Tisztelt Rita!
   Szerintem a 3 cm-es szigetelés egy kicsit kevés, de ez attól is függ hogy a Heratekta termék melyik fajtája van beépítve. Mivel ha csak a Heraklith-C termékről van szó, akkor az sima fagyapot termék, de ha pl. Heratekta C3-as termék lett beépítve, ott a termék már tartalmazz egy plusz polisztirol lapos szigetelést is. Ami javít a födém szigetelésén, és az már megfelelő szigetelést biztosít.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 24. Tisztelt Szakértő!
  Újépítésű lakásunkra szeretnénk rendőnyt is venni. Az építtető ezt az alap áron nem adja, külön kell megrendelni és fizetni. Kérdésem, hogy szigetelés szempontjából (is) milyen fajta redőnyt ajánl? Műanyag redőnyt szeretnénk, tehát a kérdés elsősorban arra vonatkozik, hogy külső, vagy belső tokosat ajánl?
  Illetve komoly dilemmánk még a résszellőző kérdése is. Sokan ajánlják, hogy legyen minden ablakon, mások azt mondják helyiségenként egy ablakra elég megint mások szerint felesleges. Teljesen tanácstalanok vagyunk hogy érdemes -e ezt is pluszként kérni. A jelenlegi lakásunkban (ez egy régebbi építésű) műanyag ablakok vannak és bizony előfordul a penészedés az ablakoknál. Ezt egy új lakás jó lenne már elkerülni.
  Várom válaszát,
  köszönöttel:Lajos

  • Tisztelt Lajos!
   Amennyiben műanyag nyílászárói vannak mindenképpen javasolt a plusz szellőző nyílás. Viszont a penészesedésnél meg kell vizsgálni, hogy nem lehetséges- e a falfelület hőhidasodása.
   Sajnos a redőnyökkel kapcsolatos kérdésével, kérem keressen fel egy ilyen szak irányú kereskedést.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 25. Kedves Szilvia!
  Köszönöm a választ. Tehát Ön azt javasolja, hogy minden ablakra kerüljön résszellőző? Van valamilyen ajánlott fajta?
  Köszönöm Lajos

  • Kedves Lajos!
   Elsősorban érdemes kipróbálni a nyílászárókba elhelyezhető szellőző nyílásokat. Viszont, ha ezután is fenn áll a penészesedés, akkor az épület vizesedését kell megvizsgálni, vagy a hőhidak felmérését, és a megfelelő javítást kell számba venni, pl. hőszigetelés.
   Szellőző nyílásokat nem forgalmazunk, így nem tudok önnek pontos terméket javasolni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 26. Tisztelt szakértő!
  Azt szeretném kérdezni hogy van egy meglévő helységem amiben kész van a szerelő beton arra szeretnék rakni egy 5cm lépésálló nikecelt majd 10cm beton!milyen betont húzak rá háló is kell bele?Mik kellenek még hozzá és hogyan csináljam?U.i.:Laminált parketta megy rá.
  előre is köszönöm Zsolt

  • Tisztelt Zsolt!
   Sajnos a beton minőségével, és szerkezetével kapcsolatban nem én vagyok az illetékes. Kérem keressen fel egy szakértő kivitelezőt, aki a helyszínen a szerkezet használatától függően segíthet önnek.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 27. Tisztelt szakértő!
  Magasföldszinti panel lakásban szeretnék laminált padlót lerakni és alá hőszigetelő anyagot!A csupasz betonra tennénk le a lépésálló szigetelést! A kérdésem az lenne, hogy mindenképpen szükség van a lépésálló fölé betonrétegre vagy sem? Ha igen, akkor van e olyan hőszigetelési megoldás, amire le tudom rakni a laminált padlót közvetlenül. (párazáró, hőszigetelő anyag, laminált parketta)
  Válaszát előre is köszönöm.
  F. Péter

  • Tisztelt F. Péter!
   Sajnos nem forgalmazunk olyan szigetelő anyagot, melyet teherelosztó réteg nélkül lehetne alkalmazni laminált padló alá. A legkeményebb szigetelésünk az XPS lap, de a pontszerű terheléseket ez az anyag sem bírja. Tehát a javasolt rétegrendnél sajnos szükséges a beton réteg, viszont ebben az esetben a beton alá elegendő az EPS 100 lépésálló polisztirol lap.
   Viszont amennyiben magasföldszintes a lakás, akkor érdemesebb lenne a lakás alatti rész mennyezetét szigetelni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 28. jo napot kivanok.2000 ben keszult csaladi hazunkat szeretnenk
  szigetelni.40cm vastag gazszilikat falazoanyagbol keszult.azt
  szeretnem megkerdezni,hogy a 100 as vagy a 80 eps szigetelest
  valasszam.valaszat koszonom F. Róbert

  • Tisztelt Róbert!
   Homlokzat szigetelésre tökéletesen megfelelő az EPS 80 -as polisztirol lap. Az EPS 80 és a 100-as között igazából csak a terhelhetőségükben van különbség. Így az EPS 100 lapokat inkább csak padlóba, betonréteg alá szokták használni. De ha ragaszkodik valaki hozzá fel lehet tenni homlokzatra is.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 29. jó napot,a szobát szeretném le betonozni mivel régi hajopadlo van,ez alatt állitolag föld.azt szeretném kérdezni hogy hány centis betonréteg szükséges hogy uj aljzat legyen,illetve milyen rétegződés szükséges hogy vizzáró,szigetelt legyen.szivesen venném ha tanácsot adna,illetve ha olcso megbizható anyagokat tudna ajánlani.sajnos kőtőtt a keret amit rá tudok forditani.de szükséges megcsinálni.kőszőnőm várom tanácsát Ernő

  • Tisztelt Ernő!
   A vízszigetelésnek mindenképpen szükséges egy stabil, teherhordó szerkezetet készíteni. Ha eddig nem volt az épületnek szerelő beton része, akkor min. egy 8-10 cm-es réteggel kell számolni. Alatta érdemes egy 10 cm-es kavicsréteget készíteni. A szerelő beton tetejére szokták helyezni a vízszigetelő lemezt, méretezett mennyiségben, majd egy min. 4-5 cm-es hőszigetelő anyagot (EPS 100 polisztirol lapot), erre kerül az aljzatbeton, ami biztosítja a belső burkolat alapját.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 30. Tisztelt Cím!
  A tanácsát szeretném kérni bővítettük a házunkat 40m2-el szoba+konyha a laminált padló alá nem raktam hőszigetelést csak aljzatbetont párazáró fóliát, és 3mm-es alátétfóliát.A kérdésem az lenne, hogy ha visszaszedném a laminált parkettát mit lehetne alá tenni közvetlenül hőszigetelést (polifoam, nikecell ???) majd vissza raknám a laminált parkettát.A laminált parketta eloszlatná terhelést? Ajtó nincs a helységben.Meg lehet ezt csinálni így ? Megtisztelő válaszát előre is köszönve. Tibor

  • Tisztelt Tibor!
   Sajnos nem forgalmazunk olyan anyagot, ami megfelelne az ön elgondolásának. A legkeményebb szigetelő lapunk az XPS lap, viszont ez sem bírna a pontszerű terheléseket, mint pl. a bútor lába.Esetlegesen egy 10- 12 mm-es OSB lap beiktatásával tudná ideig óráig kiküszöbölni az általam leírt hatást.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 31. Tisztelt Szakértő!
  1960-as években épült ház padlásterét szeretném burkolattal ellátni.
  A födém úgy lett anno kialakítva, hogy beton gerendák közé ívben berakott téglákból áll (gondolom, valamivel ki lettek öntve a téglák). A téglák fölött kb. 10cm salakréteg van.
  Hajópadlót szeretnék lerakni, de nem szeretnék a hajópadló alá betonréteget.
  Terveim szerint terhelhető kőzetgyapot szigetelést raknék le, erre padig a hajópadlót.
  Kivitelezhető így? Esetleg további rétegek is szükségesek?
  Köszönettel:
  Balázs

  • Tisztelt Balázs!
   Elsőként javasolt, hogy felméressék a födém teherbírását, hogy lehet-e egyáltalán ezt a felületet terhelni.
   A hajópadló kivitelezéséhez szükséges egy teherbíró szerkezetet kialakítani, ezt egy fa szerkezettel, kerettel szokták megoldani. Ami közé lehet fektetni a szigetelő anyagot. Viszont itt már nem szükséges, hogy lépésálló szigetelés kerüljön a padló alá.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 32. Jó napot kívánok egy 12 m2 szobában a padlót szeretném hőszigetelni laminált padló alá.De a hagyományos 0.6 mm est kevésnek érzem a kérdésem EPS 100 2-3 centiméter vastag lépésálló szigetelést közvetlen laminált padló alá lehet-e rakni, a válaszát előre is köszönöm. Eduárd

  • Tisztelt Eduárd!
   Sajnos nem tudom javasolni szakmailag az ötletet, és igazából nincs is erre a célra kifejezetten termékünk. De egy-két vásárlónk már kipróbálta a következő rétegrendet. Viszont erről még nem kaptam vissza jelzést.
   A meglévő padló szintre egy 2- 3 cm-es vastagságú XPS lapot javaslok szigetelésnek, ennek a tetejére min. 10 mm-es OSB lapot teherelosztó rétegnek, és erre a felületre már kerülhet a laminált padló. Viszont vigyázni kell a nehéz bútorokkal, hogy ne kerüljenek toldás fölé.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 33. Kedves Szilvia En hazfelujitasba foktam aszt szeretnem megtudni hogy hany cm es vastagsagu szigeteles kel a padlofutes ala es asztan mijen vastagsagu aljzat szukseges ra elore is koszonom Karcsi

  • Kedves Karcsi!
   Általában 5- 6 cm-es vastagságú szigetelést szoktak alkalmazni padlófűtés alá. De a szigetelés pontos vastagságát az határozza meg, hogy milyen értéket, milyen minőséget szeretne elérni. Ehhez kérem keressen fel egy energetikust. A kialakítani kívánt pontos rétegrendet is az említett szakember tudja önnek meghatározni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 34. Tisztelt Szakértő!
  Könnyűszerkezetes(betonyp lap)házunk emeleti szobáinak padlóját szeretnénk utólag szigetelni.
  Ha jól gondolom, jelenleg a padlózat: petonyp lap között kőzetgyapot.
  Kérdésem:
  lépésálló hungarocel rá nútféderes OSB lapok bírni fogják-e a herjhelést ha arra laminált padló kerül?
  Illetve a födém a plusz kilókat elbírja?
  Milyen vastagságú laokat ajánl?
  Köszönöm: P. Ottó

  • Tisztelt P. Ottó!
   Minden napos használatra alkalmas padlószerkezet pontos teherbírását egy statikus tudja meghatározni. Így sajnos az első, és a második kérdésében én nem tudok a segítségére lenni.
   Amennyiben két fűtött tér közötti födémről van szó, akkor kb. 5-6 cm-es szigetelés a minimum vastagság amit javasolni tudok.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 35. Kedves Szilvia!
  30 éves házunk padlásfödémjét szigetelném, amely betongerenda+béléstest, ezen pedig salakborítás van szigetelés gyanánt. Viszont a salakot nem kívánom eltávolítani. Ha elsimítom, akkor közvetlenül mehet-e rá 2×5 cm-es lépésálló polisztirolhab szigetelés (fedésben rakva), majd erre terítve 6 mm-es osb lap? A padlás csak lomtárként funkcionál, beépítése nincs tervben. Megfelelő lenne így? A lehető legkevesebb beruházással és piszokkal járó, házilag kivitelezhető eljárát keresek. Köszönöm. K. János

  • Kedves János!
   A leírt rétegrendnél a salak és a polisztirol lap közé én még beiktatnál egy párazáró fóliát is. Amúgy ha csak tényleg kisebb dolgok tárolására használná, akkor megfelelő a leírt rétegrend. Ha viszont nehezebb dolgokat is tárolna, akkor mindenképpen javaslok egy vastagabb OSB lap fedést.
   A szigetelés elkészítése előtt viszont érdemes egy páratechnikai számítást elvégeztetni, hogy megtudja a pontos rétegrendet.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 36. Kedves Szilvia!
  Beton alappal rendelkező vályog falú ház padlózatának szigetelésével kapcsolatban kérném segítségét.
  A régi hajópadló és homok helyett szerelőbeton-vízszigetelés-eps100-aljzatbetont szeretnék letenni. A fal szigeteléséhez nem tudom hozzákötni az szerelőbeton vízzáró szigetelését. Így a beton alatt képződő talajpára a falba vándorolhat. Azt javasolták, hogy a fal és a beton közé rakjak kerámia téglát, amely biztosítja a kipárolgást. Én porotherm válaszfal téglára gondoltam.
  Mi a véleménye erről a megoldásról?
  Milyen vastag EPS100-ast javasol?
  M. Henrik

  • Kedves Henrik!
   Amit nem tudtam meg az üzenetéből, hogy a falazat el van- e látva vízszigeteléssel. Mert ha igen akkor mindenképpen a padozat szigetelését csatlakoztatni kell a falazat szigeteléséhez. Sajnos az Ön által leírt kivitelezési módszerről még nem hallottam, így igazából meg sem tudom mondani, hogy megfelelően fog-e működni. Kérem keressen fel önhöz közel egy szakembert, aki a helyszín megnézése után pontos rétegrendet, és kapcsolódási tervet tud önnek biztosítani. Ha az épület vízszigetelésében rést hagyunk az a későbbiekben nagyobb problémát is okozhat.
   Az épület paramétereitől, és az elérni kívánt szigetelésbeli értéktől függ a szigetelés vastagsága. De talajon fekvő padozatra átlagosan min. 2 x 5 cm-es vastagságú szigetelés javasolt.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 37. Kedves Szilvia!
  Kérdésem: tetőtér ferde síkú és vízszintes mennyezet szigetelésénél, a faszerkezetre erősített gipszkarton /vagy lambéria/ fölötti üveggyapot szigetelő között szükséges-e
  légrés, vagy elég a párazáró fólia?
  Tisztelettel: Gergely

  • Kedves Gergely!
   Amennyiben a leírt részeknél nem lesz vezeték, vagy más gépészeti rendszer elvezetve, akkor elég rögtön a gipszkarton profilozásra rögzíteni a párazáró fóliát, és légrés nélkül mehet rá a gipszkarton. Viszont amennyiben szeretné kihasználni a területet gépészeti profilok elvezetésére, akkor a következő rétegrendet javaslom.
   ……
   -szarufa alatti szigetelés profilozás közé elhelyezve,
   -párazáró fólia,
   -kereszt profilozás, közte légrés gépészeti vezetékek elhelyezésére,
   -gipszkarton.
   Tisztelettel: Vajda Szilvi

 38. Kedves Szilvia!
  Amerikai konyha szintjének megemelésével kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.
  A konyha egy 10-es Ytong-ból készült dobogón áll, de a 10 cm-es magasságot szeretném megnövelni 15-18 cm-re.
  Arra gondoltunk, hogy 5 cm-es lépésálló polisztirolt tennénk le az Ytong-ra, majd azt burkolnánk le padlólappal, ezzel elérve a kívánt magasságot.
  Meg tudná mondani, hogy ebben az esetben milyen rétegekben kell felvinnünk a különböző anyagokat (párazáró, esetleg háló stb.), illetve, hogy az 5 cm-es lépésálló polisztirol teherbírása alkalmas-e erre a célra.
  Előre is köszönöm a segítségét,
  Kenguruka

  • Kedves Kenguruka!
   Sajnos azt kell mondanom, hogy az elgondolásuk nem igazán állja meg a helyét. Sajnos jelenleg nem tudok olyan szigetelő anyagról, ami megfelelő lenne erre a célra.
   Amit ajánlani tudok, az vagy egy meleg burkolattal készült hajópadló burkolás, vagy egy újabb réteg YTONG elhelyezése, vagy esetleg száraz padló készítése.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 39. Kedves Szilvia!
  Házunknak fa födémjét(15×15 fa gerendák, alsó,fölső deszkázat) szeretnénk szigetelni. Járhatónak kell maradnia, a deszkázatot pedig nem szeretném megbontani a tetőszerkezet megerősítései miatt. A lécezés munkaigényessége miatt a padlás szigetelő lapot választanám inkább. Ez alá párazáró fóliát javasol. A kérdésem csak annyi, hogy ilyenkor nem „gyűlik fel” a lakótérből diffundáló nedvesség a födém faszerkezetében, ami hosszabb távon állagromlást okozna? Nem szoktak mennyezetoldalon ez ellen védekezni?
  Köszönöm válaszát,
  Ferenc

  • Kedves Ferenc!
   Fa födém esetén javasolt a belső, mennyezeti oldalról elhelyezni egy párazáró réteget. Viszont a páratechnikai jellemzők miatt, pontos rétegrendet, és típust csak egy páratechnikai számítás alapján lehet meghatározni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 40. Kedves Szilvia!
  Nekem egy régi vert falu paraszt házam van 70cm fallal. A szobában hajó padló van alatta homok a szoba alatt pince amibe néha fel jön a víz le szeretném szigetelni a padlózatot mi a helyes sorrend én 5cm eps 100 gondolkodom .A szoba egyébként 2 fokkal hidegebb a többinél télen és penészes a fal. Vajon az ajzat szigetelés megoldja a penészesedést is?Köszönöm válaszát. K. István

  • Kedves István!
   Sajnos nem hiszem, hogy megoldást jelentene a hőszigetelés, ha ilyen mértékű a vizesedés, párásodás.
   Ilyen esetben elsősorban a vízszigetelését kell megoldani az épületnek, az épület résznek, és csak ez után lehet neki látni a hőszigetelésnek.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 41. Kedves Szilvia!
  Van egy 15 nm-es félszuterén (60 cm a földszint alatt)ami szépen le van burkolva illetve száraz, szeretném gyorsan és minimális költséggel szigetelni az aljzatot, tehetek fel rá lépésálló hungarocell és jó minőségű laminált padló? Joe

  • Kedves Joe!
   Sajnos az ön megoldását nem tudom javasolni. Elméletileg az ajánlott rétegrend a következő lenne.
   Rétegrend felülről-lefelé:
   -belső burkolat(laminált padló),
   -polifoam alátét,
   -párazáró fólia,
   -aljzatbeton,
   -mechanikai védőréteg,
   -EPS 100 lépésálló polisztirol lap,
   meglévő rétegrend.
   Esetlegesen a padlóban lévő vízszigetelésről nem vagyunk teljes mértékben meggyőződve, akkor érdemes még a szigetelés alá is egy párazáró fóliát elhelyezni.
   Ha viszont nincs a helyiség nagyobb terhelésnek kitéve, akkor esetlegesen a következő megoldást is tudom javasolni.
   Bár ez nem hivatalos, de lényegesen egyszerűbb.
   Rétegrend fentről- lefelé:
   -belső padló burkolat (laminált lap),
   -polifoam alátét,
   -párazáró fólia,
   -OSB 15 mm-es,
   -XPS szigetelő lap.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 42. Kedves Szilvia!
  Szeretném megkérdezni, hogy a jelenlegi padlószigetelére, amely kicsit hepe-hupás. Ráhelyezném az EPs 100-at , arra pedig a párazárást a legvégén rakhatok-e rá padlókiegyenlitőt és utánna jöhet a bukolat?
  Tisztelettel: Tomci

  • Tisztelt Cím!
   A Következő kérdést szeretném feltenni szigeteléssel kapcsolatban!
   Rendelkezünk egy 1960 as években épült fafödémes házzal! A fafödémen alulról nádpadló van, majd vakolat! Fent deszkaborítás és ez le van betonozva. A gerendák köze teljesen üres, és ami még nagyobb baj szerintem hőszigetelés szempontjából, hogy a hol a gerendák a falon fekszenek, ott a gerendák köze csak téglával van kitöltve, tehát bejuthat a levegő! Gipszkartonozást tervezünk és ezzel összefüggésben szeretnénk a szigetelést megoldani! Ön mit javasolna?
   Segítségét előre is köszönöm!
   S. Tamás

   • Tisztelt S. Tamás!
    Elsősorban azt javasolnám, hogy a helyszínen érdemes lenne megnéznie egy szakértőnek az említett födém szakaszt, és csak utána neki látni bármilyen munkának. Mindenképpen érdemes lenne a födém szerkezetéből kiszedni a vakolatot mert az sajnos a későbbiekben lehullhat, és így tönkre teheti a már elkészült gipszkarton álmennyezetet. Ezenkívül minden résznél ellenőrizni kell, hogy vannak-e mozgó részek, mert akkor azt is el kell távolítani a födém szerkezetről. Gipszkarton álmennyezetnél dupla profilozást javaslok, és min. 10 cm-es tekercses üveggyapot szigetelést. Érdemes viszont a födém felső oldalát is szigetelni, természetesen a használatnak megfelelően.
    Tisztelettel: Vajda Szilvia

  • Kedves Tomci!
   Amennyiben a “padlókiegyenlítő” alatt 1- 1,5 cm-es vastagságra gondol, akkor sajnos ez nem megfelelő teherelosztó rétegnek egy ilyen szigetelés fölé.
   Ha a padlót szigetelés után burkolni szeretné, akkor egy 4- 5 cm-es beton réteget javaslok a tetejére. Mert sajnos a vékonyabb réteg a lap mozgásából kifolyólag nagy valószínűséggel megrepedezne.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 43. Tisztelt Szakértő!
  Kell-e alkalmazni indítósínt bizonyos magasságnál az erkélyen vagy szabad rögtön az erkély csempézett ill./vagy beton felületétől rakni a polisztirol lapokat (nedvességtől való megóvás érdekében)?
  Amennyiben szabad rögtön az erkély csempézett felületéről polisztirol lapokat alkalmazni akkor lehetséges-e az alsó 5 cm-ben szegő csempék felragasztása?
  Üdv J. Vikto

  • Tisztelt J. Viktor!
   Természetesen lehetséges rögtön a csempéről indítani a polisztirol lap szigetelést, de egy minimális távolságot 0,5- 1 cm-t érdemes kihagyni a csempe, és a szigetelés között, és a végén sziloplaszttal kinyomni, a mechanikai tágulások, mozgások miatt.
   Amennyiben a terasz nem fedett, és esetlegesen felcsapódó csapadékra lehet számítani, akkor az alsó 30 cm magasságot érdemes XPS lappal elkészíteni.
   Természetesen a szegő csempe az elkészült, lehálózott felületre nincs különösebb hatással (terheléssel), így fel lehet ragasztani.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 44. Kedves Vajda Szilvia!
  Emeletes házban, az első emeleten lakunk. Sajnos kiderült, hogy az alattunk lévő aljzat elég gyenge. (Földszintről a födém) Szeretnénk utólag megerősíteni és lépésállóvá is tenni, mivel eléggé áthallik. Hogyan tudnánk megerősíteni, hőszigetelni és a zajt is csökkenteni? Gondolom a vastagságnak van határa mivel belül most adottak a küszöbök, ajtó magasság. Viszont ha muszáj, inkább visszabontanánk az eredeti födém részig. Tudna erre javasolni valamit?
  Köszönettel: K. Tünde

  • Kedves Tünde!
   Sajnos az aljzat utólagos szigetelése nem egyszerű feladat. Ami mind a két célra megfelelő lenne, az a lépés-hanggátló szigetelés lenne, de ehhez szükséges maga a szigetelő anyag, és egy beton réteg vastagságának a helye. Esetlegesen önnek is érdemes lenne körülnézni a következő speciális anyagot gyártó cég honlapján. (www.uponor.hu)
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 45. Kedves Szilvia!
  Meglevő 4 cm-es EPS homlokzati szigetelést szeretnék vastagítani a házfalamon, csakhogy koszorú magasságig terméskő borítja, melyet nem szeretnék a ház teljes kerületén (roncsolással) visszabontani. Ez magával rántaná a meglevő szigetelést is. Az egyenetlen terméskő burkolatra lehet valamilyen bontás nélküli megoldással további szigetelőréteget felvinni? Ha nem polisztirol, akkor volna bármi egyéb (kőzetgyapot, cellulóz, szórt, vakolt, bármi flexibilis) javaslata?
  Köszönettel, O.Gábor

  • Kedves Gábor!
   A terméskő kiegyenlítése szigetelés alatt vésés nélkül elég nehézkes mert egyszer egyenetlen a felület. Más részt meg túl nagy lenne a pl. ragasztó réteg vastagsága mire kiegyenlíteni a felületet.
   Esetlegesen a KVARC gyárt SHIELD termékét tudom javasolni. Ami egy hőszigetelő vakolat, és max 10 cm-es vastagságban lehet felhordani. A kivitelezés pontos folyamatáról a gyártó cég alkalmazás technikusával tud egyeztetni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.